|
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;ΠΩΣ «ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ» ; Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ,ΠΩΣ ΧΡΗΣIMOΠΟΕΙΤΑΙ;
Το φυσικό αέριο αποτελείται από μείγμα αερίων, κυρίως ελαφρών υδρογονανθράκων αλλά και κάποιων άλλων σε μικρά έως ελάχιστα ποσοστά. Το κυριότερο συστατικό των ελαφρών υδρογονανθράκων είναι το μεθάνιο(CH4) ενώ συνυπάρχουν και οι ολίγων βαρύτεροι υδρογονάνθρακες όπως π.χ. αιθάνιο (C2H4), το προπάνιο (C3H8), το βουτάνιο (C4H10), κ.λπ. ενώ από τα υπόλοιπα αέρια τα κυριότερα είναι το άζωτο (N2), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το ήλιο (He), το υδρόθειο (H2S), το οξυγόνο (O2), και το αργό(Ar) αλλά σε ελάχιστα ποσοστά όπως προαναφέρθηκε.
Η δημιουργία του πραγματοποιήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια στους πυθμένες των θαλασσών από μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών-απουσία αέρα- και υπό την επίδραση βακτηριδίων. Σε διάστημα εκατομμυρίων ετών το υλικό αυτό βυθίστηκε και καταπλακώθηκε από μεγάλα στρώματα γης. Το αέριο που παρήχθη κατ’ αυτόν τον τρόπο και ύστερα από διάφορες στρωματικές διαμορφώσεις, εμφανίζεται με τη μορφή που το βρίσκουμε σήμερα.
Στις κοιλότητες του υπεδάφους όπου βρίσκεται, υπάρχει συνήθως και αργό πετρέλαιο. Επίσης η διεργασία σχηματισμού φυσικού αερίου που περιγράφτηκε παραπάνω είναι ανάλογη με αυτή του αργού πετρελαίου.
Εξετάζοντας ιστορικά την εξέλιξη του φυσικού αερίου, παρατηρούμε ότι το πιο σημαντικό αέριο καύσιμο ήταν ήδη γνωστό στην ανθρωπότητα πριν εκατοντάδες χρόνια. Ο αμερικανός συγγραφέας E.N. Tirastoo στο βιβλίο του “Natural Gas” αναφέρει ότι το φυσικό αέριο ήταν γνωστό στην Κίνα από τον 3ο αιώνα π.Χ. ενώ το 17ο αιώνα στην Ιταλία το χρησιμοποιούσαν για θέρμανση και φωτισμό. Το 18ο αιώνα εγκαταστάθηκε το πρώτο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Νέα Υόρκη. Ο πρώτος αγωγός διεθνούς μεταφοράς φυσικού αερίου κατασκευάσθηκε και ολοκληρώθηκε τι 1891 μεταξύ του Οντάριο (Καναδάς) και της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.). Μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο και με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, αναπτύχθηκαν δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τα οποία ευνόησαν την ανάπτυξη πολλών εφαρμογών στη χρήση του φυσικού αερίου.
Η σύνθεση του φυσικού αερίου ποικίλει ανάλογα με το κοίτασμα από το οποίο προέρχεται. Κάποιες διαφοροποιήσεις μπορούν να προκύψουν και από την επεξεργασία στην οποία υπόκειται.
Η αλματώδης αύξηση που παρουσίασε η χρήση του Φ. Α. στην παγκόσμια βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, προέρχεται από την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της βιομηχανίας από το πετρέλαιο. Η ανάγκη αυτή, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζει το Φ.Α. έναντι του πετρελαίου, προβλέπεται ότι θα αυξάνει διαρκώς τη κατανάλωση του.
Το καύσιμο αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άμεσες και έμμεσες θερμικές χρήσεις της βιομηχανίας:
- 'Aμεσες θερμικές χρήσεις είναι αυτές όπου η καύση πραγματοποιείται τοπικά, στο χώρο όπου απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας. Η χρήση αυτή θεωρείται εξαιρετικά ενεργοβόρα.
- Έμμεσες θερμικές χρήσεις είναι αυτές όπου η καύση πραγματοποιείται μακριά από το χώρο κατανάλωσης της ενέργειας. Η μεταφορά της θερμότητας μπορεί να γίνει με θερμοφόρα ρευστά, όπως το λάδι, ο ατμός, το ζεστό νερό. Πλεονεκτεί έναντι της προηγούμενης χρήσεις λόγω του ότι η κατανάλωση του καυσίμου γίνεται κεντρικά και δεν απαιτείται η μεταφορά του ή τοπική αποθήκευση του.
Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν έμμεση και σαν άμεση πηγή ενέργειας. Και στις δύο περιπτώσεις πλεονεκτεί έναντι των άλλων καυσίμων επειδή αποδεσμεύει τη βιομηχανική παραγωγή από την αποθήκευση. Ο διαρκής εφοδιασμός με Φ.Α. από το δίκτυο εκτός από την απαλοιφή των δαπανών για δεξαμενές καυσίμων μειώνει και τα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση των καυσίμων.
Στον οικιακό τομέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση χώρων είτε με τη μέθοδο της κεντρικής θέρμανσης είτε με την αυτονομία διαμερίσματος με τη χρήση επιτοιχίου λέβητα αερίου.
Η χρήση του Φ.Α. για μαγείρεμα προσφέρεται λόγω της καλύτερης απόδοσης των οικιακών συσκευών Φ.Α. σε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες μαγειρικής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συσκευές Φ.Α. αποδίδουν από τη πρώτη στιγμή που τίθενται σε λειτουργία την επιθυμητή θερμότητα, σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές που παρουσιάζουν μια καθυστέρηση.
|
|